Stowarzyszenie Dziennikarzy im. Władysława Reymonta wspólnie z Centrum Informacyjnym Lasów Państwowych zorganizowało 23 lutego 2013 roku SESJĘ WYJAZDOWĄ poświęconą gospodarce łowieckiej w Lasach Państwowych oraz promocji dziczyzny. Sesja odbyła się w salach myśliwskich hotelu „Trylogia” w Zielonce k/ Warszawy.
Sesję otworzył wiceprezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Janusz Dąbrowski witając gospodarzy spotkania, a wśród nich rzecznika prasowego Lasów Państwowych Annę Malinowską i dyrektora Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych Sławomira Trzaskowskiego.
Piotr Beszterda, główny specjalista ds. łowiectwa w Regionalnej Dyrekcji LP w Toruniu przedstawił prezentację „Łowiectwo elementem gospodarki leśnej”. Ukazał w niej dzieje łowiectwa na ziemiach polskich, a następnie przypomniał, że obecnie obowiązuje „Prawo łowieckie” z 2005 roku, które stwierdza m.in., że zwierzyna w stanie wolnym jest własnością Skarbu Państwa. Polski Związek Łowiecki z mocy tej ustawy realizuje z zakresu łowiectwa zadania państwa. Obecnie w Polsce jest 5120 obwodów łowieckich, z czego 93% jest dzierżawionych przez koła łowieckie, 7% przez zarządców obszarów leśnych, w tym: Lasy Państwowe, Polski Związek Łowiecki i placówki naukowe.
W obwodach zarządzanych przez Lasy Państwowe utworzono 147 ośrodków hodowli zwierzyny. Prelegent poruszył także deficyt wody, szczególnie w północno – zachodniej Polsce. Zwrócił także uwagę na wzrost liczby pozyskanych dzikich zwierząt, szczególnie dzików. W okresie ostatniego dziesięciolecia odnotowano wzrost ponad 2,5 krotny.
Tematem kolejnej prelekcji była „dziczyzna - niedoceniana żywność najwyższej jakości”. Z pasją zaprezentował ją Artur Świerżewski, restaurator, myśliwy, znawca i miłośnik sztuki kulinarnej.
Dziczyzna zdaniem prelegenta to niezwykłe mięso nieporównywalne z mięsem zwierząt hodowlanych. Ma niską zawartość tłuszczu, wysokie walory smakowe i jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Dziczyznę, według podziału kulinarnego dzieli się na ptaszki, do których zalicza się gołębia grzywacza, jarząbka, łyska; na zwierzynę właściwą – kuropatwy, bażanty, króliki, zające i na zwierzynę grubą – dzik, sarna, jeleniowate.
Prelegentów pytano m.in. o gospodarkę leśną, łowiecką i o skalę kłusownictwa. O dziczyznę dopytywano także podczas degustacji przygotowanych z niej wyrobów i potraw. Konsumpcję tych niecodziennych dań uzupełniały nalewki z dziko rosnących owoców leśnych, które znalazły się także w pysznych deserach.
Sesję zakończył kulig na terenie lasu Nadleśnictwa Drewnica, który stał się okazją do bezpośredniego kontaktu z lasem i jego pięknem w śnieżnej scenerii. Warto także dodać, że miejsce sesji to hotel – galeria, tematycznie związany z filmowa wersją „Trylogii”, według Henryka Sienkiewicza. W cieszącej się żywym zainteresowaniem sesji wzięło udział blisko pół setki dziennikarzy z różnych mediów.