Jednocześnie odbywał się kiermasz pieczywa najlepszych mistrzów piekarstwa, można też było zobaczyć i kupić rękodzieło twórców ludowych, zapoznać się z ofertą gospodarstw agroturystycznych czy wziąć udział w warsztatach.
Organizowane corocznie Warszawskie Święto Chleba wpisało się na stałe w program imprez kulturalnych stolicy. Głównym celem tej uroczystości jest popularyzacja tradycji wsi polskiej, obrzędów związanych z chlebem oraz prezentacja tradycyjnych wyrobów artystycznych i kulinarnych. Głównym organizatorem Święta, była Centralna Biblioteka Rolnicza im. Michała Oczapowskiego, a patronat honorowy sprawował Marszałek Województwa Mazowieckiego, Adam Struzik. Współorganizatorami imprezy byli: Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska
w Warszawie, Cech Piekarzy w Warszawie, Praska Giełda Spożywcza, Polskie Młyny S.A., Fundacja „Moje Wojenne Dzieciństwo”, Towarzystwo Uniwersytetów Ludowych i Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Patronat medialny nad nią sprawowali: TVP Warszawa, TVR 24, Radio dla Ciebie, miesięcznik „Nowa Wieś Europejska”, tygodnik „Zielony Sztandar” oraz Stowarzyszenie Dziennikarzy im. Wł. Reymonta
Obchody Święta Chleba rozpoczęły się uroczystą Mszą Świętą w Kościele Św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu. Po nabożeństwie, przy akompaniamencie Młodzieżowej Orkiestry Dętej ze Zwierzyńca, ruszył na Rynek Nowego Miasta kolorowy korowód wieńców i chlebów dożynkowych. Tam uroczyście otwarto Święto i wręczono tradycyjne chleby dożynkowe gościom honorowym oraz współorganizatorom. Dyrektor CBR Ryszard Miazek wraz z Tomaszem Fiłonowiczem, doradcą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczyli także Odznaki Honorowe „Zasłużony dla rolnictwa”, przyznane przez Ministra Rolnictwa, osobom związanym z Warszawskim Świętem Chleba. Specjalnym dyplomem uhonorowany został Pan Marian Pozorek, za stworzenie Warszawskiego Muzeum Chleba, społeczną pracę na jego rzecz i przekazywanie młodemu pokoleniu wiedzy o historii piekarnictwa w stolicy. Do późnych godzin popołudniowych na scenie trwały występy kapel, zespołów ludowych i śpiewaczych z Mazowsza.
Od godz.10:00 zaczął się kiermasz pieczywa najlepszych mistrzów piekarstwa. Można też było zobaczyć i kupić wyroby twórców ludowych, nie tylko z Mazowsza, ale i innych regionów kraju takie jak rzeźby, zabawki, okaryny, ptaszki, żywieckie kwiaty z bibułki, koronki koniakowskie czy ceramikę siwą. Nie zabrakło także biżuterii, ozdób, a przede wszystkim tradycyjnych produktów spożywczych: miodów, wędlin, serów na czele ze sławnymi serami korycińskimi. Dzieci brały udział w warsztatach lepienia figurek z ciasta chlebowego w stoisku SPC czy rozwiązywania zagadek i quizów takich jak np. rozpoznawanie zbóż po ziarnach w namiocie Państwowego Muzeum Etnograficznego.
Na stoisku promocyjnym ARiMR zainteresowaniem cieszyły się informacje o „PROW 2007-13”, a szczególnie o takich działaniach jak „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej”, „Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw”, „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”, „Grupy producentów rolnych” czy też „Zwiększenie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej”.
Źródło: Centralna Biblioteka Rolnicza